NU driver de med oss igen. Snälla, säg att de skojar! Landstinget i Kalmar vill nog ha mer jobb för här kommer deras rekommendationer till en diabetiker:

 

Frukt och bär
Frukt och bär är rika på fibrer och andra kolhydrater. De ger vitaminer, mineraler och antioxidanter. Njut av frukt 2-3 gånger om dagen. Frukt kan ingå som avrundning av en huvudmåltid eller som mellanmål. Frukt kan bytas mot bär.

Grönsaker och rotfrukter
Grönsaker och rotfrukter ger fibrer och andra kolhydrater. Låt grönsaker och rotfrukter ingå i dagens huvudmåltider och gärna även i mellanmålen. Till denna grupp hör också baljväxter som är samlingsnamnet för bönor, ärter och linser. De är fiberrika och ger en långsam blodsockerstegring.

Potatis, ris och pasta
I dessa livsmedel finns rikligt med kolhydrater i form av framför allt stärkelse. De påverkar blodsockret olika snabbt.
Förr talade man om snabba och långsamma kolhydrater. Man trodde att kolhydratmolekylens storlek var avgörande för hur snabbt blodsockret påverkades. Senare års forskning har visat att man snarare bör tala om snabba och långsamma livsmedel. Man har sett att samma typ av kolhydrater kan påverka blodsockret olika beroende på i vilket livsmedel det finns.
Pasta och klibbfritt ris ger till exempel långsammare blodsockerstegring än potatis, potatismos och klibbigt ris. Andra livsmedel som påverkar blodsockret långsamt är korngryn och bulgurvete. Dessa livsmedel kan ätas i stället för potatis, ris eller pasta.

Bröd, mjöl och flingor
I dessa livsmedel finns rikligt med kolhydrater i form av stärkelse och fibrer. I denna grupp finns också både snabbt- och långsamt blodsockerhöjande livsmedel. Ju mer finmalet mjölet är, desto snabbare påverkar det blodsockret. Bröd med hela korn höjer blodsockret långsammare än bröd med finmalet fullkornsmjöl och vetemjöl. Bröd som bakas på surdeg tas också upp långsamt.
Fluffiga frukostflingor, typ cornflakes, ger snabbare blodsockerstegring än müsli med helare korn, gryn och kross.”

Inte EN siffra rätt. Långsamt eller snabbt. Du vill inte höja blodsockret så mycket. PUNKT! Allt ovan ska i stället plockas bort. Fast Kalmar Landsting kanske är rädda att de får för lite att göra…

Sen fortsätter de med att du ska äta margariner och att  lite socker skadar inte. Suck! Nej, gör som Lars Erik Litsfeldt i stället. Gör tvärt emot. Ät smör och grädde. Bojkotta margariner och kolhydrater. Välj friskhet istället för sjukdom!