Det finns två LCHF.

Ett gäng som räknar kolhydrater, tar bort tillsatser och äter bara naturliga fetter. Här brukar kolhydraternas kvalité inte spela någon roll bara de i gram är få. Även fettets olikheter brukar här vara oviktigt, ofta väljs mejerifetter trots att de inte tillhör vår naturliga kost. Man tittar inte på de olika mättade fetterna utan har gjort de till en kategori. Tillsatser ska bort. Margarin ska naturligtvis bort. Gärna ekologisk och gärna gräsbetande djur.

Många väljer här ägg och bacon till frukost. Äter en hel del mejeriprodukter. (Tänk nu på att jag generaliserar)

I detta val av LCHF är Finn Crisp ett bra val. Få kolhydrater per skiva!

Sen finns det ett gäng, Där jag ”bor”.  Vi räknar inte kolhydrater utan lyssnar på kroppen. Vi väljer bort alla kolhydrater som inte är naturliga, som mjöl. Fettets kvalité är här mycket viktigt och blandningen på alla våra fettsorter ses som en viktig del i hälsan. Mättat fett är flera olika saker (SCT, MCT och LCT). Omega 3 och de antiinflammatoriska processerna är viktiga. Tillsatser ska bort. Margarin ska naturligtvis bort. Gärna ekologisk och gärna gräsbetande djur.

Sen finns det MER kunskap som vi bör ta hänsyn till. Gluten, kasein, skillnaden mellan mejerifett, kokosfett och fett från djur, vassle, fullkorn, kvalité på kolhydrater… osv.  Här tittar vi också på sammansättningen, balanser och vitaminer/mineraler.

Och i detta val finns det ingen plats för Finn Crisp. En skiva fullkornsgluten!

Här finns inte heller plats för bacon annat än som tillbehör eller krydda. Bacon kommer från snabbuppfödda grisar och innehåller ofta rökarom och alltid nitriter. En produkt långt från hälsan!

Det gäller att titta på helheten. Vad finns runt omkring kolhydraterna? Vad finns i produkten? Hur är den behandlad? Tillhör den människans naturliga kost?

I min värld räcker det inte med att räkna kolhydrater och byta till naturliga fetter. Vi behöver gå ett steg till. Vi kan inte heller hyvla smör med osthyvel och säga att detta är naturligt. Vi har aldrig ätit så mycket mejerifett någonsin. Tittar vi bak i tiden så åt vi inget eller mycket lite mejeriprodukter.

Många som räknar kolhydraterna missar bra saker som finns runt om. Ett exempel är nötter. Nötter innehåller kolhydrater OCH en massa mineraler. Livsnödvändiga mineraler. (Ex magnesium. Mg brist ger dig kramp, minskat upptag av näringsämnen i tarmen, minskat upptag av magnesium samt stor magnesiumbrist skapar håglöshet och depression)

Jamen nötter innehåller ju oemga 6! Så sant, men tittar vi på helheten så ska vi ju äta fisk och skaldjur och då blir balansen kanon 🙂

Svårt? Egentligen inte. Svaren hittar du i näringsfysiologin, evolutionen och logiken. Vi måste sluta lita på detaljforskning, marknadsföring och hälsotidningar (tyvärr även på hemkunskapen och den klassiska dietisten)

Lovar. Kommer skriva en massa om detta under året. Och om kost för barn. (Nya LCHF för familjen går nu att köpa lite billigare. Du hittar länken till höger i bloggen)